انواع پي ال سي ها در مدل هاي مختلف و با شركت هاي سازنده مختلف وجود دارد كه در اين آموزش اتوماسيون صنعتي به انواع پي ال سي ها خواهيم پرداخت و پس از اين كه با انواع پي ال سي ها آشنا شديم به مزايا و معايب هر كدام از انواع PLC ها نسبت به هم خواهيم پرداخت.
پي ال سي چيست ؟
قبل ازاين كه وارد مبحث شويم يك تعريف مختصر از پي ال سي ها مي كنيم تا يك ذهنيت كلي از اين وسيله داشته باشيم؛
پي ال سي يك وسيله اي است كه قابليت برنامه ريزي داخلي دارد و به اصطلاح منطق پذير است و ما با دادن يك برنامه نرم افزاري، فرمان هاي مد نظر مان را در پي ال سي برنامه ريزي مي كنيم اين فرمان ميتواند از طريق انواع سنسورهاي صنعتي به پردازنده داده شود و با دادن فرمان ورودي به پي ال سي، در خروجي مي توانيم در زمان و مكان مناسب از پي ال سي فرمان هاي از قبل برنامه ريزي شده را دريافت كنيم.
انواع پي ال سي ها به چند دسته تقسيم مي شود
اصولاً كل پي ال سي ها با هر شركت سازنده اي چهار مدل پي ال سي مي سازند كه اين چهار مدل پي ال سي با نام هاي مختلف در هر شركت سازنده شناخته مي شود.
1 ميني پي ال سي ها(mini PLC)
كوچك ترين نوع پي ال سي كه به پي ال سي هاي ميني معروف هستند و كار همان پي اس هاي بزرگ را انجام مي دهند با محدوديت هاي وروردي و خروجي كمتر
و در شركت هاي سازنده مختلف اين نوع را با اسم هاي متفاوتي نام مي برند مثلا در شركت امرون به اين مدل پي ال سي ها زِن مي گويند.
در اغلب ميني پي ال سي ها يك صفحه كوچك با تعدادي دكمه وجود دارد كه علاوه بر برنامه ريزي با كامپيتور توسط همين صفحه كوچك و دكمه هم ميتوان به پي ال سي برنامه داد.
اين پي ال سي ها در مدل زيمنس به PLC LOGO معروف است.
اين نوع پي ال سي ها ورودي و خروجي هاي كمي دارد( نهايتاً40 ورودي خروجي) و در پروژه هاي كوچك مورد استفاده قرار مي گيرد.
[stextbox id='black' direction='rtl' image='null']همچنين بخوانيد انواع سنسور ها در برق صنعتي[/stextbox]
2 پي ال سي هاي كمپكت(Compact PLC)
اين نوع پي ال سي ها همانطور كه از نامش هم پيدا است به صورت كامپكت است يعني هر سه بخش تغذيه،سي پي يو يا پردازنده و بخش ورودي خروجي ها داخل يك باكس قرار دارد.
شركت هاي سازنده پي ال سي هاي كمپكت، در مدل هاي گوناگون از اين نوع پي ال سي را ساخته اند كه برخي از آنها امكانات خاصي ندارد و برخي هم داراي امكانات سخت افزاري بيشتر و امكانات نرم افزار قوي تر است.
اين پي ال سي ها در مدل زيمنس به S7-200 معروف است.
اين نوع پي ال سي ها ورودي و خروجي هاي بيشتري نسبت به ميني پي ال سي ها دارد (تا 300 ورودي خروجي) و در پروژه هاي متوسط استفاده مي شود.
3 پي ال سي هاي ماژولار (Modular PLC)
اين نوع پي ال سي ها نيز همناطور كه از نام شان هم مشخص است به صورت ماژول ماژول مي باشد، به اين صورت كه سه بخش اصلي آن از هم جدا مي شود و ميتوانيم ماژول هاي تغذيه،سي پي يو و ورودي خروجي ها را در كنار هم بچينيم تا تشكلي يك پي ال سي بدهد.
اين نوع پي ال سي ها نيز از كارت هاي سخت افزاري مختلف پشتيباني مي كند.
پي ال سي هاي ماژولار مزيني كه نسبت به دو مدل بالا دارند اين است ميتوانيم چندين ماژول ورودي خروجي را به آ ن اضاف كنيم و دست ما در پروژه باز است،اين كه چه مقدار ورودي خروجي را ميتوانيم به اين نوع پي ال سي ها اضافه كنيم به قدرت پردازنده ما بستگي دارد ولي نهايتاً تا 2000 ورودي خروجي را ميتوانيم از اين پي ال سي ها داشته باشيم.
اين پي ال سي ها در مدل زيمنس به S7-300 معروف است.
نكته: در انتهاي اين نوع پي ال سي ها يك قاب انتهايي ميبايست بسته شود تا پي ال سي تكميل شود و در غير اين صورت پي ال سي كار نخواهد كرد.
4 پي ال سي هاي رك (Rack PLC)
اين نوع پي ال سي ها مانند پي ال سي هاي ماژولار است با اين تفاوت كه به صورت عمودي نصب ميشود و پشت آن يك ماژول مركزي وجود دارد كه رابط تمام ماژول ها و ورودي خروجي ها به هم است ولي در پي ال سي هاي ماژولار تمام تجهيزات به هم وصل مي شود ولي در پي ال سي هاي رك همانطور كه گفتيم تمام تجهيزات به ماژول مركزي متصل مي شود.
اين پي ال سي ها در مدل زيمنس به S7-400 معروف است.
اين پي ال سي ها هم براي پروژهاي بزرگ كه ورودي خروجي زيادي لازم دارد مورد استفاده قرار مي گيرد و ميتوانيم تا 5000 ورودي خروجي با اين پي ال سي ها داشته باشيم.